اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات عارضه ای است که در آن ستون فقرات از حالت صاف به شکل S در آمده یا به چپ و راست منحرف می شود. این عارضه در کودکان به دلیل در حال رشد بودن ستون فقرات آنها شایع تر از بزرگسالان است.
عمل جراحی فیوژن ستون فقرات یک عمل سنگین و طولانی برای اصلاح این نوع بدشکلی ها است. از آنجایی که مراقبتهای بعد از عمل جراحی اسکولیوز در بهبود بیمار نقش مهمی دارند؛ در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز در بیمارستان
به گفته دکتر جمال الدین اسدی، تنها جراح فوق تخصص ستون فقرات در سیستان و بلوچستان، زاهدان، بعد از عمل جراحی اسکولیوز یا عمل انحرافات ستون فقرات باید یک شب در بخش مراقبتهای ویژه بستری و بعد از آن به بخش عمومی منتقل شوید. مراقبت پس از جراحی اسکولیوز در بیمارستان شامل موارد زیر هستند:
داروها
داروها شامل پمپ درد حاوی مسکن های قوی برای کنترل درد بعد عمل اسکولیوز، مسکن های معمولی مانند پاراستامول به صورت قرص یا مایع، آنتی بیوتیکها، داروهای ملین برای جلوگیری از یبوست، زدن سرم برای جلوگیری از کم آبی بدن (تا روز سوم که بتوانید آب و غذا بخورید) هستند.
کاتتر ادرار
در روز اول اگر نمی توانید برای ادرار بیرون بروید، از یک لوله نازک به نام کاتتر ادرار برای دفع ادرار به یک کیسه استفاده می کنید.
استراحت
پرستاران شما را هر دو تا چهار ساعت یکبار در رختخواب میچرخانند تا بین دراز کشیدن به پشت و پهلو تغییر حالت دهید و در یک وضعیت ثابت نمانید.
تمرینات
تمرینات فیزیوتراپی مثل تمرینات ساده ساق پا را که قبل از عمل به شما یاد داده اند باید در رختخواب انجام دهید تا توان عضلانی خود را حفظ کنید. همچنین تمرینات تنفسی را با دستگاهی به نام اسپیرومتر برای نفس کشیدن عمیق باید انجام دهید. به یاد داشته باشید انجام ورزشهای مضر برای اسکولیوز تاثیر مستقیمی در عدم موفقیت جراحی دارد.
چکاپ ها
چک کردن علائم حیاتی مثل دما، نبض، تنفس و فشار خون هر دو ساعت یکبار توسط پرستاران انجام می شود. همچنین اگر بریس استفاده می کنید پوست ناحیه زیر بریس بررسی می شود.
نشستن و بلند شدن
روز اول پس از جراحی با کمک پرستار می توانید لبه تخت بنشینید. زمانی که راحت بودید به کمک آنها می توانید بلند شوید. در ابتدا پاها ضعیف و کمی لرزان هستند ولی بعد از مدت کوتاهی می توانید به تنهایی قدم بزنید. در روز سوم می توانید تنهایی به دستشویی بروید.
بهداشت
روزانه ملحفه ها برایتان تعویض می شوند. همچنین برای جلوگیری از عفونت اگر برایتان کاتتر ادرار گذاشته شده باید اطراف کاتتر را تمیز نگه دارید. همچنین بریس با یک پارچه مرطوب تمیز و با یک حوله باید خشک شود تا تمیز بماند.
بستن بریس
ممکن است پس از جراحی، طبق نظر جراح نیاز به بریس داشته باشید. آماده شدن بریس 6 تا 24 ساعت طول می کشد. قبل از آن ممکن است مجبور باشید کرست مخصوص بپوشید تا بریس شما قالب گیری و حاضر شود.
به نقل از برخی منابع باید حتما زیر بریس یک تی شرت نخی بدون درز بپوشید تا بریس مستقیم به پوست نچسبد. ممکن است با نظر جراح مجبور باشید 24 ساعته بریس ببندید و نباید هرگز بدون نظر جراح بریس را باز کنید.
بیشتر بخوانید: عمل لیزری ستون فقرات
مراقبت از زخم پس از عمل اسکولیوز
زخم ها باید پانسمان و به موقع توسط پرستار تعویض شوند. بعد از بهبود زخم دیگر نیازی به پانسمان نیست. همچنین تا 3 روز نباید آب به زخم بخورد. بعد از آن می توانید با پوشاندن زخم فقط یک دوش سرپایی بگیرید.
آزمایشها
قبل از رفتن به خانه، یک عکس اشعه ایکس یا رادیوگرافی خواهید گرفت. همچنین باید مطمئن شویم که می توانید فعالیتهایی مثل نشستن، برخاستن، … را به درستی و خوبی انجام دهید. بعد از آن اگر آماده اید، مرخص می شوید.
برای جراحی اسکولیوز در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، تنها فوق تخصص ستون فقرات در استان سیستان و بلوچستان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز در منزل
بعد از 3 تا 7 روز (بسته به آمادگی بیمار) می توانید مرخص شده و به منزلتان برگردید. مراقبت های بعد از عمل جراحی اسکولیوز در این مرحله شامل اقدامات احتیاطی زیر هستند:
- تا حد ممکن استراحت کنید اما در رختخواب نمانید.
- از چرخاندن یا فشار آوردن به کمرتان بپرهیزید.
- از خم شدن بیش از 90 درجه در حالتهای خوابیده، نشسته و ایستاده خودداری کنید.
- به شکم اصلا نخوابید.
- اجسام سنگین (بیش از یک کیلو در هر دست) بلند نکنید.
- از توالت فرنگی استفاده کنید که وقتی کنار آن می ایستید تا زانوی شما باشد. اگر توالت شما خیلی پایین است، از تجهیزات لازم برای افزایش ارتفاع مناسب استفاده کنید.
- به طور منظم دوش بگیرید و اگر زخم ها هنوز خوب نشده از پانسمان ضدآب استفاده کنید.
- از استفاده از هرگونه کرم یا پودر در اطراف محل زخم برای جلوگیری از تحریک آن خودداری کنید.
- برای نشستن از صندلی محکم با پشتی بلند استفاده کنید. باید صاف صاف بنشینید و پاها را روی زمین بگذارید.
همچنین بعد از ترخیص، پزشک و پرستار شما دستورالعمل های خاصی در مورد فعالیت های بدنی به شما می دهند و به شما می گویند که چه کاری می توانید انجام دهید و چه کاری را نمی توانید انجام دهید.
سایر مراقبتهای دوران بهبودی بعد از عمل اسکولیوز در زاهدان
مراقبت بعد از جراحی اسکولیوز در دوران بهبودی عبارتند از:
دوره | مراقبتها |
دو هفته تا سه ماه پس از ترخیص | می توانید از وان، استخر، … استفاده کنید.
استامینوفن جایگزین داروهای مسکن قوی و مخدر می شود. گرفتن عکس با اشعه ایکس شش هفته بعد از عمل برای مشاهده پیشرفت فیوژن اجازه رانندگی با نظر جراح اگر مشکلی نداشته نباشید. بازگشت به فعالیتهایی عادی مثل درس خواندن، سرکار، … با توجه به توان شخص |
شش تا دوازده ماه پس از ترخیص | عکسبرداری با اشعه ایکس برای دیدن پیشرفت نتایج جراحی
بازگشت به تمام فعالیتهای روزانه برداشته شدن تمام محدودیتهای قبلی بهبودی کامل |
دوران بهبود جراحی اسکولیوز در زاهدان
به گفته دکتر اسدی، عمل فیوژن ستون فقرات برای درمان اسکولیوز به زمان قابل توجهی برای بهبودی نیاز دارد. این مدت زمان برای اکثر بیماران 6 تا 12 ماه طول می کشد تا بیمار شاهد بهبود اسکولیوز خود باشد.
مدت دوره نقاهت بعد از عمل اسکولیوز
بعد از ترخیص باید دو هفته در منزل استراحت کنید و مراقبت های بعد از جراحی اسکولیوز در منزل را انجام دهید. بعد از دو هفته از ترخیص می توانید سر کلاس بروید. اما برای برگشتن به سر کار باید یکماه صبر کنید.
برای جراحی اسکولیوز در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، تنها فوق تخصص ستون فقرات در استان سیستان و بلوچستان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
سوالات رایج
رایجترین سوالاتی که در مورد جراحی اسکولیوز پرسیده می شوند، عبارتند از:
چه عواملی بر بهبودی بعد از عمل اسکولیوز موثر هستند؟
به گفته منابع معتبر معمولا روند بهبودی در بیمارانی که سیگاری یا چاق هستند یا افسردگی دارند نسبت به بقیه افراد دیرتر و احتمال بروز عوارض بعد از عمل اسکولیوز در آنها بیشتر است.
آیا بعد از جراحی اسکولیوز می توانم باردار شوم؟
بله. بعد از بهبودی کامل از این جراحی خانمها می توانند باردار شوند. حتی در صورتی که مشکل زایمانی مثل بریچ بودن نوزاد را نداشته باشند می توانند زایمان طبیعی کنند.
اگر سوالی درباره مراقبتهای بعد از عمل اسکولیوز دارید، در بخش نظرات می توانید از کلینیک ما بپرسید.