تماس با مطب

6436 3344 054

آدرس مطب

زاهدان، خیابان مدرس

جراحی-تومور-مغزی-در-زاهدان1

جراحی تومور مغزی در زاهدان

آنچه در این مطلب می خوانید:
جراحی-تومور-مغزی-در-زاهدان1

آیا سردردهای شدید و مداومی دارید و نگران وجود تومور مغزی هستید؟ اگر چنین است و یا به دنبال اطلاعاتی در مورد روشهای درمان تومور مغزی می گردید، توصیه می کنیم این مقاله را حتما بخوانید.
در این مقاله دکتر جمال الدین اسدی، تنها متخصص جراحی مغز و اعصاب و فوق تخصص جراحی ستون فقرات در استان سیستان و بلوچستان به انواع جراحی های تومور مغزی پرداخته اند. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.

انوع تومور مغزی

انواع تومور مغزی در اثر رشد غیرعادی سلولهای مغز ایجاد می شوند و به آنها تومورهای اولیه می گوییم. نیمی از تومورهای مغزی از این نوع هستند.

اما نیم دیگری از آنها در اثر متاستاز سرطان های دیگر (تورموهای متاستاتیک) به مغز ایجاد می شوند که به آنها تومور مغزی ثانویه می گویند. همچنین تومورهای مغزی به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم بندی می شوند.

علائم تومورهای مغزی

سردرد شدیدی که با خوردن داروهای مسکن بهبود نمی یابد و همراه تهوع و استفراغ است، شایعترین علامت تومور مغزی است. دیگر علائم این بیماری عبارتند از:

  • تشنج های مکرر (بخصوص در سنین بلوغ)
  • فلج یا بیحسی نیمی از بدن
  • مشکلات بویایی، شنوایی، بینایی یا بلع
  • اختلالات رفتاری و تغییرات ناگهانی خلقی مثل عصبانیت بی دلیل
  • کاهش ناگهانی وزن
  • سرگیجه، احساس خستگی، …
  • عدم تعادل، لرزش دست، …

البته این علائم در بیماری های دیگر نیز دیده می شود و حتما دلیل تومور مغزی نیست. با اینحال در صورت بروز چنین علائمی باید به پزشک مراجعه کنید.

چطور تشخیص تومور مغزی انجام می شود؟

متخصصان به کمک روشهای زیر می توانند تشخیص تومور مغزی یا رد آن را انجام دهند:

  • MRI
  • آنژیوگرافی
  • ام‌ آر ‌آی عملکردی
  • سی تی اسکن یا CAT اسکن (توموگرافی کامپیوتری)
  • معاینات عصبی برای تشخیص عملکرد مغز مثل تست بینایی، شنوایی، …
  • تصویر‌برداری تانسور انتشاری (Diffusion tensor imaging)

بعد از تشخیص، معمولا از گزینه جراحی تومور مغزی خوش خیم یا جراحی تومور مغزی بدخیم برای برداشتن کامل یا بخشی از تومور و یا بیوپسی یا نمونه برداری از تومورها استفاده می شود. در غیر اینصورت روشهای دیگری مثل شیمی درمانی یا پرتودرمانی جایگرین جراحی هستند.

تشخیص-تومور-مغز1

برای تشخیص و درمان تومورهای مغزی در زاهدان شما هم می توانید به دکتر جمال الدین اسدی، تنها متخصص جراحی مغز و اعصاب در استان سیستان و بلوچستان مراجعه کنید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.

انواع روش های جراحی تومور مغزی در زاهدان

به گفته دکتر اسدی، متخصص و جراح مغز و اعصاب در زاهدان، فاکتورهایی مثل سن، وضعیت سلامتی بیمار، اندازه و محل تومور، نوع و درجه تومور در انتخاب روش جراحی تاثیر گذارند. انواع این جراحی ها عبارتند از:

کرانیوتومی یا جراحی باز

کرانیوتومی رایجترین و سخت ترین عمل جراحی مغز است. این جراحی با برش پوست سر و برداشتن تکه ای از جمجمه انجام می شود. مدت زمان این نوع جراحی حدود 3 تا 5 ساعت است. جراحان این روش برای عمل شکستگی جمجمه، تومور مغزی بزرگ، تورموهای قاعده مغز، بیوپسی، خونریزی مغزی و … استفاده می کنند.

جراحی تومور مغزی با لیزر

در این روش برای جراحی تومور مغزی از پرتوهای لیزر استفاده می شود. عوارض بعد از جراحی تومور مغزی بسته با استفاده از لیزر، کمتر از جراحی باز است. پرتوهای لیزر در این روش به کمک MRI هدایت می شوند تا به جز تومور به دیگر بافتهای مغز صدمه ای نزنند.

جراحان از این روش برای درمان تومورهای مغزی مولتی فرم (چند شکلی)، نزدیک به بخش های حساس مغز یا تورموهایی که دسترسی به آنها سخت است، استفاده می کنند.

جراحی نوروآندوسکوپی

جراحی تومور مغزی از راه بینی یا جراحی اندونازال (Endonasal) یک روش جراحی است که از راه ایجاد سوراخهایی به اندازه یک سکه در دهان یا بینی انجام می شود. تومورها از راه این سوراخها می توانند از مغز خارج شوند.

بنابراین برشها مثل جراحی باز وسیع نیست و بهبودی بعد از عمل سریعتر است. از روش جراحی نوروآندوسکوپی برای درمان تومورهایی استفاده می شود که در ناحیه پینه‌آل، پایه جمجمه یا هیپوفیز قرار دارند. همچنین این روش برای درمان تومورهای بطنی و کیستهای مغزی مناسب است.

سیستم رترکتور لوله‌ای برای نوروسرجری

سیستم رترکتور لوله‌ای برای نورسرجری (جراحی مغز و اعصاب) برای درمان تورمور مغزی که در عمق مغز قرار گرفته اند، انجام می شود. این روش نیز برخلاف جراحی کرانیوتومی، کم تهاجم و با کمترین برش است. در این روش برای دسترسی به تومور و خارج کردن آن از رکتور لوله ای استفاده می شود.

رکتور لوله ای وسیله ای است که با ایجاد یک سوراخ کوچک در جمجمه وارد مغز می شود و در بین بافتهای ماده سفید مغز بدون برش آنها و فقط با کنار زدن بافتها حرکت می کند. برای دید بهتر جراح در این روش از یک دوربین فیبر نوری استفاده می شود.

عمل جراحی تومور مغزی در حالت هوشیاری

در این روش، جراحی تومور مغزی در حالتی انجام می شود که بیمار بیدار و هوشیار است. استفاده از این روش به جراحان کمک می کند با تحریک قشر مغز بتوانند عملکرد سیستم عصبی را در جریان عمل بررسی کنند.

جراحی تومور مغزی در حالت هوشیاری برای بیمارانی مفید است که تومور مغزی آنها نزدیک مراکز مهم حسی و حرکتی مغز قرار گرفته است. این نوع جراحی 5 تا 7 ساعت طول می کشد.

جراحی بیوپسی تومور مغزی

اگر بیمار به هر دلیلی کاندید جراحی نباشد، از روش نمونه برداری (بیوپسی) استفاده می شود. در این روش، جراح برای نمونه برداری از تومور از یک سوزن استفاده می کند.

سوزن به کمک ایجاد سوراخی در جمجمه وارد مغز می شود و برای هدایت صحیح آن به محل تومور، جراح از سی تی اسکن یا MRI استفاده می کند.

در پایان معرفی انواع روشهای جراحی تومور مغزی باید بگوییم که حین جراحی تومور مغزی، در اتاق عمل از دستگاه های MRI و CT نیز برای دید دقیق تر ساختارهای ظریف مغز در اطراف تومور و اطمینان از تخلیه شدن کامل تومور استفاده می شود.

علائم-تومور-مغزی1

مراقبت های بعد از جراحی تومور مغزی

بسته به نوع جراحی و وضعیت بیمار، بعد از عمل باید بیمار 2 تا 5 روز بستری شود. مراقبتهای بعد از جراحی تومور مغزی عبارتند از:

  • کشیدن بخیه در زمان مقرر
  • پانسمان زخم برای یک تا دو روز
  • استراحت زیاد در منزل پس از ترخیص
  • فیزیوتراپی و گفتار درمانی در صورت نیاز
  • انجام MRI یا سی تی اسکن 24 ساعت بعد از عمل
  • تا دو هفته (تا جوش خوردن کامل زخمها) نباید سر را بشویید.
  • یک شب بستری شدن در بخش مراقبتهای عصبی- بحرانی (NCCU)
  • مراجعه به جراح بعد از یک هفته برای معاینه و تعیین زمان کشیدن بخیه ها
  • یک روز بعد از عمل باید از تخت بیرون بیایید و کمی راه بروید تا دچار آمبولی نشوید.
  • مصرف به موقع داروهایی که جراحتان تجویز کرده مثل داروهای مسکن، ضد تشنج و آنتی بیوتیک

توجه: اگر در زاهدان ساکن نیستید، باید بدانید که بعد از عمل تا دو هفته بهتر است از سفر هوایی بپرهیزید و روشهای دیگر را برای بازگشت به شهر خود در نظر بگیرید.

مدت زمان بهبودی بعد از عمل

مدت زمان بهبودی بعد از جراحی تومور مغزی برای هر فردی متفاوت است و بستگی به سن، سلامت و نوع جراحی او دارد. ولی معمولا 4 تا 8 هفته طول می کشد تا بیمار بهبود یابد و به زندگی عادی برگردد.

آیا عمل تومور مغزی خطرناک است؟

بعد از عمل عوارضی مثل درد، خستگی و ضعف دارید که طبیعی هستند و برای چند روز یا چند هفته ادامه دارند. ولی این عوارض در طول این مدت کم کم برطرف می شوند. تورم، خونریزی مغزی، لخته شدن خون، تشنج و علائم حساسیت به مواد بیهوشی نیز از دیگر عوارض بعد از جراحی تومور مغزی هستند که رایج اند.

اما عفونت بعد از عمل جراحی مغز یکی از خطرات جدی است که با مصرف داروهای آنتی بیوتیک می توان جلوی آن را گرفت. همچنین ممکن است برخی بیماران دچار اِدِم مغزی (آب آوردن مغز) شوند که با درمانهای لازم این نوع تورم برطرف می شود.

توجه: فلج شدن بعد از عمل تومور مغزی هر چند ممکن است رخ دهد ولی از عوارض نادر این جراحی است. اگر به بهترین جراح مغز و اعصاب در زاهدان در این زمینه مراجعه کرده اید، نباید نگران این موضوع باشید.

عوارض-عمل-تومور-مغزی1

برای انجام انواع جراحی های لیزری، باز و بسته تومور مغزی در زاهدان، شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، تنها متخصص جراحی مغز و اعصاب در استان سیستان و بلوچستان برخوردار شوید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.

جمع بندی نهایی

تومور مغزی دارای انواع و درجات مختلفی است. بر اساس شرایط بیمار و نوع تومور از روشهای مختلفی برای درمان این بیماری استفاده می شود. معمولا روشهای جراحی بهترین روش برای برداشتن بخشی از تومور یا برداشتن کامل آن هستند.

روشهای جراحی متنوع و شامل روشهای باز (عمل کرانیوتومی) یا بسته (نوروآندوسکوپی، لیزر، سیستم رترکتور لوله ای و بیوپسی) است. این جراحی ها ممکن است با بیهوشی کامل و یا در حالت هوشیار انجام شوند. یک تا دو ماه طول می کشد تا بعد از عمل، بیمار به زندگی عادی خود برگردد.

سوالات متداول

در مورد جراحی تومور مغزی معمولا سوالات زیر پرسیده می شوند:

چه زمانی بعد از جراحی تومور مغز باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت مشکل در تکلم، راه رفتن، مشکلات حافظه، سردرد شدید، تشنج شدید‌تر از قبل، التهاب و عفونت محل برش، خروج ترشحات شفاف از ناحیه جراحی، ضعف اندام های حرکتی، مشکل در راه رفتن و از دست دادن حافظه باید سریعتر به جراحتان مراجعه کنید.

مدت زمان بستری شدن بعد از جراحی تومور مغزی چقدر است؟

مدت بستری در بیمارستان بستگی به نوع جراحی دارد. به طور کلی می توان گفت که بعد از جراحی تومور مغزی باید دو تا پنج روز بیمار بستری شود.

احتمال مرگ در عمل تومور مغزی چقدر است؟

طبق آمارها نرخ مرگ و میر 30 روزه برای بیماران بعد از جراحی تومور مغزی بین 2.5 تا 7.8 درصد متغیر است.

اگر شما هم سوالی درباره جراحی تومور مغزی دارید در بخش نظرات می توانید آنها را از ما بپرسید.

5/5 - (5 امتیاز)
جدیدترین مطالب
خدمات ما
اطلاعات تماس
تلفن مطب

054-3344-6436

آدرس مطب

زاهدان، خیابان مدرس، جنب مرکز طب تصویری، ساختمان ایران، طبقه همکف

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *