اگر جمجمه در معرض ضربه مستقیم و شدید قرار بگیرد، خواهد شکست. این شکستگی ها از جزئی تا شدید متغیرهستند. در صورت بروز هر نوع شکستگی جمجمه باید سریعتر برای درمان شکستگی به اورژانس مراجعه کنید.
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که آیا شکستگی جمجمه باعث مرگ می شود یا نه. در این مقاله دکتر جمال الدین اسدی، فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب در زاهدان به میزان احتمال وقوع این عارضه پرداخته اند. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
انواع شکستگی های جمجمه
شکستگی جمجمه انواع مختلفی دارد که بر اساس شدت و عمق شکستگی و همچنین میزان آسیبهای اضافی وارد شده به مغز طبقه بندی می شود. انواع شکستگی جمجمه عبارتند از:
شکستگی ساده یا بسته: در این حالت جمجمه بدون آسیب به پوست شکسته است.
شکستگی فشرده: شکستگی با تورفتگی استخوان به سمت مغز همراه است.
شکستگی خطی: شکستگی شامل یک خط نازک و بدون فشردگی استخوانها است و ممکن است چند شکستگی خطی به هم برسند یا وجود داشته باشند.
شکستگی مرکب یا باز: شامل خرد شدن جمجمه همراه با پاره شدن پوست است.
شکستگی دیاستیک: نوعی شکستگی است که در امتداد بخشهایی از جمجمه به نام بخیه ایجاد میشوند.
شکستگی بازیلار جمجمه: جدیترین نوع شکستگی است که در پایه جمجمه ایجاد می شود.
در تصویر زیر می توانید برخی از انواع این شکستگی ها را ببینید:
عوارض شکستن جمجمه سر چیست؟
برخی از شکستگی های جمجمه باعث خونریزی یا تورم مغز می شوند و یا می توانند بافت زیرین مغز را فشرده کرده و منجر به آسیب مغزی شوند. دیگر عوارض شکستگی جمجمه عبارتند از:
- آسیب دیدگی پوست، رگهای خونی، سینوسها و غشاهای مخاطی
- عوارض طولانی مدت مانند صرع یا مشکلات حافظه
- ضعف در یک طرف بدن
- عفونت
- تشنج
- خروج خون یا نشت مایع مغزی نخاعی از بینی یا گوشها
- لکنت زبان
- مشکل راه رفتن
البته بیشتر این عوارض در شکستگی های شدیدتر رخ می دهند و فورا نیاز به جراحی دارند. ولی در صورت بروز هر نوع شکستگی بدلیل کاهش این عوارض باید سریعتر برای درمان شکستگی جمجمه اقدام کنید.
برای درمان شکستگی جمجمه در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، فوق تخصص جراحی مغز، اعصاب و ستون فقرات در زاهدان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
ایا شکستگی جمجمه باعث مرگ میشود؟
به گفته دکتر اسدی، اکثر افرادی که نشانه های شکستگی جمجمه را دارند، زنده می مانند. در واقع صدمات مغزی تعیین کننده ی کشنده بودن یا نبودن شکستگی جمجمه است.
تحقیقات نشان می دهد 25 درصد از افرادی که آسیب های متوسطی به دنبال شکستگی جمجمه دیده اند، درجاتی از ناتوانی های ناشی از صدمات مغزی را حفظ می کنند.
اما بین 7 تا 10 درصد از آنها در حالت نباتی دائمی باقی می مانند یا در اثر جراحات وارده می میرند. حدود 33 درصد از افرادی هم که در اثر شکستگی های شدید جمجمه آسیب جدی تری به مغزشان وارد شده، نمی توانند زنده بمانند.
جمع بندی نهایی
علت اصلی شکستگی جمجمه ضربه به سر و حداقل شکستن یکی از استخوانهای جمجمه است. عمق و نوع شکستگی و نیز آسیبهایی که ایجاد می شود ملاک دسته بندی انواع شکستگی جمجه هستند. شکستگی ها می توانند خفیف، متوسط یا شدید باشند.
خونریزی، مشکلات حافظه یا تکلم، مشکلات حرکتی و تورم مغز نمونه هایی از عوارض شکستن جمجمه هستند. البته بسته به آسیبهای مغزی، مرگ هم می تواند از عوارض شکستن جمجمه باشد. خطر مرگ بیشتر در کسانی است که دچار آسیب دیدگی های متوسط یا شدید مغزی در اثر شکستگی شده اند.
سوالات متداول
معمولا در مورد عوارض شکستن جمجمه سوالات زیر از دکتر اسدی پرسیده می شوند:
چه زمانی باید نگران شکستگی جمجمه باشم؟
اگر علائم شدیدتر شکستگی جمجمه مثل خونریزی یا ادم مغزی، نشت مایع شفافی از گوش یا بینی و یا مشکلات حسی و حرکتی هستید فورا به درمان نیاز دارید.
شکستگی های جزئی را می توانیم در خانه درمان کنیم؟
خیر. به دلیل وجود خطراتی مثل عفونت، خونریزی، تشنج، … ضروری است که برای هر نوع شکستگی حتما به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت سر بررسی شود.
اگر شما هم سوالی درباره خطرات شکستگی جمجمه دارید در بخش نظرات می توانید از ما بپرسید.