تومور مغزی به توده های غیرطبیعی داخل جمجمه گفته می شود. بیش از 120 نوع تومور، ضایعات و کیست مغزی وجود دارد که بر اساس معیارهای مختلفی مثل محل و نوع سلولها به انواع متفاوتی تقسیم می شوند.
در این مقاله، دکتر جمال الدین اسدی، فوق تخصص جراحی مغز، اعصاب و ستون فقرات در زاهدان، شما را با انواع تومور مغزی و نشانه های آنها آشنا می کنند. جهت دسترسی سریع به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
انواع تومور مغزی
انواع تومورهای مغزی در سه حالت قرار دارند. آنها معمولا خوش خیم (غیر سرطانی) یا گاهی بدخیم (سرطانی) هستند. در حالت سوم نیز درجات متغیری دارند و ممکن است 50/50 شانس سرطانی شدن داشته باشند. تومورهای مغزی را می توان به دو گروه اصلی زیر تقسیم بندی کرد:
نوع تومور | تعریف | دسته بندی | خطرات |
تومورهای مغزی اولیه | از بافت مغز یا اطراف آن نشأت می گیرند. | – گلیال (متشکل از سلول های گلیال یا غیرعصبی مغز)
– غیر گلیال (تومورهای روی یا داخل اعصاب، رگ های خونی و غدد مغز) |
خوش خیم/ بدخیم |
تومورهای متاستاتیک مغز
|
ناشی از سرطان در جای دیگری از بدن هستند و معمولاً از طریق خون به مغز می روند. | – | سرطانی و بدخیم |
طبق آمارها تقریباً از هر چهار بیمار، یک نفر مبتلا به تومورهای متاستاتیک مغز است که این رقم سالانه به حدود 150000 نفر می رسد.
برای درمان انواع تومور مغز در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، فوق تخصص جراحی مغز، اعصاب و ستون فقرات در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
انواع تومور خوش خیم مغزی
به گفته دکتر اسدی، تومورهای خوش خیم و غیرسرطانی مغز به انواع زیر تقسیم بندی می شوند:
آدنوم هیپوفیز
آدنوم به تومورهایی گفته می شود که در غدد رشد می کنند. شایع ترین این نوع تومورها، ادنوم هیپوفیز است که 10 درصد از تومورهای اولیه مغزی را شامل می شوند. این نوع تومورها بیشتر در افراد 30 تا 40ساله بروز می کنند.
تومورهای ادنوم هیپوفیز رشد کندی داشته و بینایی و غدد درون ریز را مختل می کنند و با جراحی و داروها قابل درمان هستند.
مننژیوم
به گفته منابع معتبر مننژیوم شایع ترین تومور اولیه مغزی است که بیش از 30 درصد از کل تومورهای مغزی را تشکیل می دهد.
این نوع تورمورها در زنان شایع ترند و در حدود 85 درصد موارد، تومورهای غیرسرطانی و با رشد آهسته هستند و احتمال عود آنها بعد از درمان وجود دارد.
آنژیوفیبروم نازوفارنکس نوجوانان
این تومورها در قاعده جمجمه و در بینی ایجاد شده و معمولاً در پسران نوجوان بروز می کنند. آنژیوفیبروم نازوفارنکس به نواحی اطراف بینی سرایت و علائمی مثل احتقان و خون دماغ ایجاد می کند.
شوانوما یا نورومای آکوستیک
نوروم های آکوستیک (شوانوم دهلیزی) تومورهای خوش خیمی با رشد آهسته هستند که شنوایی و عصب سه قلو را تحت تاثیرقرار می دهند. کمتر از 8 درصد تومورهای اولیه مغزی از این نوع هستند.
کرانیوفارنژیوم
کرانیوفارنژیوم تومورهای خوش خیمی در نزدیکی غده هیپوفیز هستند که معمولا کودکان، نوجوانان و بزرگسالان بالای 50 سال را تحت تاثیر قرار می دهند.
این تومورها اغلب بر اعصاب، رگهای خونی یا بافتهای مغزی اطراف غده هیپوفیز فشار می آورند و مشکلاتی برای غدد درون ریز و بینایی ایجاد می کنند.
نوروفیبروم
این تومورها عموماً بدون درد هستند و روی اعصاب نواحی مختلف بدن، از جمله روی اعصاب جمجمه رشد می کنند. نوروفیبروم های متعدد نشانه یک اختلال ژنتیکی به نام نوروفیبروماتوز نوع 1 (NF1) هستند.
همانژیوبلاستوم
همانژیوبلاستوم ها تومورهای رگهای خونی مغز هستند که اغلب از طریق جراحی حذف می شوند. این تورمورها علامت بیماری ارثی به نام فون هیپل-لینداو هستند.
تومور شبکه کوروئید
تومورهای شبکه کوروئید تومورهای نادری هستند که در بخشی از مغز که مایع مغزی نخاعی تولید میکند، یافت میشوند. حدود 90 درصد از این تومورها خوش خیم بوده و بیشتر در کودکان زیر 2 سال بروز می کنند. نوع بدخیم و نادر این تومور، کارسینوم شبکه کوروئید نام دارد.
تومور نورواپیتلیال دیسمبریوپلاستیک
این نوع تومورها از نوع تومورهای مغزی عصبی-گلیال (ترکیبی از نورون ها و سلول های پشتیبان) هستند که بسیار نادرند و معمولاً در کودکان و نوجوانان دیده می شوند.
تومور سلول غول پیکر
این نوع تومورها نادر و خیلی غول پیکرند. آنها در استخوان جمجمه بروز کرده و در بیماران 20 تا 40 ساله بیشتر رخ می دهند.
استئوما
استئوماها تومورهای استخوانی در قاعده جمجمه و استخوان های صورت هستند که رشد آهسته ای دارند. آنها هیچ علامتی ایجاد نمی کنند ولی رشد استئوماهای بزرگ در نواحی خاصی از مغز ممکن است منجر به مشکلات تنفسی، بینایی یا شنوایی شود.
کندروما
تومورهای بسیار نادری از جنس غضروف هستند که در غضروف قاعده جمجمه و سینوس های پارانازال ایجاد می شوند. کندروما معمولاً در سنین 10 تا 30 سالگی رخ می دهد و به کندی رشد می کند. با این حال ممکن است در نهایت باعث شکستگی یا رشد بیش از حد استخوانها و فشار به مغز شود.
کوردوما
این نوع تومورها نادرند و فقط 0.2 درصد از کل تومورهای اولیه مغز را تشکیل می دهند. کوردوماها در قاعده جمجمه ایجاد می شوند و بیشتر در افراد 50 تا 60 ساله دیده می شوند و رشد آهسته ای دارند.
گانگلیوسیتوم ها، گانگلیوماها و گانگلیوماهای آناپلاستیک
دسته ای از تومورهای مغزی هستند که نادر بوده و عمدتاً در بزرگسالان جوان ایجاد می شوند.
گلوموس ژوگولار
این توده ها اغلب خوش خیم هستند و درست زیر قاعده جمجمه، در بالای رگهای ژوگولار تشکیل می شوند. آنها شایع ترین شکل تومور گلوموس هستند.
انواع تومورهای بدخیم مغز
انواع سرطان مغز ناشی از تومورهای بدخیم و سرطانی هستند که انواع مختلفی دارند. این تومورها عبارتند از:
کندروسارکوم
کندروسارکوم یک سرطان بدخیم استخوانی است که عمدتاً غضروفهای قاعده جمجمه و استخوانهای صورت را تحت تأثیر قرار داده و معمولاً در بیماران 50 تا 70 ساله ایجاد می شود.
کوردوما
کوردوما شکل نادری از سرطان استخوان در قاعده جمجمه است که کمتر از 1 درصد از تومورهای مغزی اولیه را تشکیل می دهند. هرچند در بالا اشاره کردیم که این تومورها خوش خیم هستند ولی بیشتر شبیه یک تومور بدخیم رفتار می کنند.
زیرا تمایل به عود و گسترش به سایر مناطق را دارند. کوردوماها عموماً تهاجمی هستند ولی پیشرفت آنها تا حدودی متغیر و غیرقابل پیش بینی است.
نوروبلاستوما بویایی یا استزیونوروبلاستوما
این نوع تومورهای بدخیم بسیار نادرند و در بینی ایجاد می شوند. بیماران مبتلا به نوروبلاستوما بویایی ممکن است دچار خونریزی مکرر بینی، از بین رفتن حس بویایی یا مشکلات تنفسی از طریق سوراخ های بینی شوند.
مدولوبلاستوما
مدولوبلاستوما از شایعترین تومورهای بدخیم مغزی در کودکان 5 تا 9 ساله است. این نوع تومورها در مخچه (بخشی از مغز در پایه جمجمه) ایجاد می شوند.
لنفوم
لنفوم نوعی تومور در سیستم لنفاوی (بخشی از سیستم ایمنی بدن) است و می تواند از نوع متاستاتیک و یا تومورهای اولیه مغز باشد.
سرطان سینوس پارانازال
این سرطان در بافتهای پوشاننده فضاهای توخالی استخوان اطراف بینی مثلا سینوسهای ماگزیلاری (زیر چشم) و سینوسهای اتموئید (کنار قسمت بالایی بینی) یا در قاعده جمجمه ایجاد می شود. درمان آن ممکن است شامل ترکیبی از جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی باشد.
رابدومیوسارکوم
رابدومیوسارکوم شکل نادری از سرطان در قاعده جمجمه است که بیشتر کودکان و کسانی را که مشکلات ارثی مثل نوروفیبروماتوز نوع 1 (NF1) دارند، درگیر می کند.
تومور تراتوئید/رابدوئید غیر معمول (AT/RT)
AT/RT نوع نادری از تومور بدخیم جنینی سیستم عصبی مرکزی هستند که رشد سریعی دارند و معمولاً کودکان زیر 6 سال را درگیر می کنند.
گلیوما
گلیوما شایعترین تومور مغزی بزرگسالان است که 78 درصد از تومورهای بدخیم مغزی را تشکیل می دهد. این تومورها شامل انواع زیر هستند:
آستروسیتوم ها: شایع ترین گلیوم است که حدود نیمی از تومورهای اولیه مغز و نخاع را تشکیل می دهد. این تومورها در هر سنی بروز می کنند ولی در بزرگسالان – به ویژه مردان میانسال – شایعتر هستند.
اپندیموم ها: دو تا سه درصد از کل تومورهای مغزی را تشکیل می دهند.
گلیوبلاستوما مولتی فرم (GBM): مهاجم ترین نوع تومور گلیال هستند که رشد سریعی دارند؛ به بافت های دیگر گسترش می یابند و پیش آگهی ضعیفی دارند. آنها بیشتر در افراد 50 تا 70 ساله و در مردان دیده می شوند.
مدولوبلاستوما: معمولاً در مخچه ایجاد شده و در کودکان رایجتر هستند. این تومورها درجه بالایی دارند ولی معمولاً به پرتو درمانی و شیمی درمانی پاسخ می دهند.
الیگودندروگلیوما: این نوع تومورها حدود 10 درصد از کل تومورهای اولیه مغز و سیستم عصبی مرکزی در بزرگسالان و ۴٪ از تمام تومورهای اولیه مغز کودکان را تشکیل می دهند.
گلیوسارکوم: این تومورها انواع نادری از گلیوما هستند که به نواحی دیگر گسترش می یابند. آنها معمولاً تهاجمی و مقاوم به درمان هستند.
علائم تومور مغزی
در اینجا می توانید با رایجترین نشانه های تومور مغز آشنا شوید:
روشهای درمان تومور مغزی در زاهدان
برای درمان انواع تومورهای مغزی از راههای مختلفی مثل جراحی تومور مغزی، شیمی درمانی و پرتو درمانی استفاده می شود. بر اساس نوع تومور و شدت درجه آن می توان از این روشها به طور جداگانه یا ترکیبی استفاده کرد.
برای درمان انواع تومور مغز در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، فوق تخصص جراحی مغز، اعصاب و ستون فقرات در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
خلاصه نکات مهم
تومورهای مغزی می توانند خوش خیم، بدخیم (سرطانی) یا متغیر باشند و هر یک از آنها شامل انواع مختلفی است. تومور مغز ممکن است از بافت خود مغز نشأت بگیرد (تومورهای اولیه مغزی) یا متاستاتیک باشد و در اثر مهاجرت سرطان از نواحی دیگر بدن به مغز ایجاد شود.
سوالات متداول
درباره انواع تومور مغزی در سیستان و بلوچستان معمولا سوالات زیر پرسیده می شوند:
چه تومورهای مغزی شدید هستند؟
طبق درجه بندی انواع تومور های مغزی توسط سازمان جهانی بهداشت، درجات 1 و 2 درجات پایین و درجات 3 و 4 درجات بالای تومور هستند.
علائم تومور مغزی بدخیم چیست؟
این نوع تومورها رشد سریعی دارند، مهاجم اند و بعد از درمان تمایل به عود دارند.
اگر شما هم سوالی درباره تومورهای مغزی و درمان آنها دارید، در بخش نظرات می توانید از ما بپرسید.