ستون فقرات از کنار به طور طبیعی انحنا دارد و نباید صاف باشد. ولی وقتی از پشت به ستون مهره ها نگاه می کنیم، صاف به نظر می رسد و به هیچ سمتی مایل نیست.
اما بدلیل برخی بیماریها، چرخش یا شکستگی مهره، ستون فقرات دچار انحراف یا انحنای بیش از حد می شود. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با انواع انحراف ستون فقرات آشنا کنیم. جهت دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
انحراف ستون فقرات و انواع آن
به گفته دکتر جمال الدین اسدی، تنها فوق تخصص جراحی ستون فقرات در سیستان و بلوچستان، انواع انحراف ستون فقرات در ناحیه ستون فقرات گردنی، سینه ای یا کمری به یکی از شکلهای زیر بروز می کند:
لوردوز (swayback)
لوردوز به انحنای زیاد قسمت پایین کمر (ستون فقرات کمری) به سمت داخل گفته می شود. این انحنا به گودی کمر یا لوردوزیس (lordosis) نیز شهرت دارد. این عارضه شایعترین نوع از انحرافات ستون فقرات است.
گودی کمر ممکن است در اثر افزایش سن، چاقی، ضعف عضلات شکمی یا برخی بیماریها مثل آکندروپلازی (نوعی بیماری ارثی)، پوکی استخوان و دیسک کمر. ایجاد شود.
کیفوز (kyphosis)
کیفوز با گرد شدن قسمت بالای ستون فقرات (ستون فقرات سینه ای و گردنی) و ایجاد انحنای بیش از 50 درجه ایجاد می شود. به این عارضه گوژپشتی یا قوز هم می گویند که یکی از انواع شایع انحرافات ستون فقرات است.
قوز یا کیفوز بیشتر در سنین پیری رواج دارد و به ندرت در کودکی بروز می کند. این عارضه به دلیل پوسچر نامناسب، شکستگی مهره ها، بیماریهای ستون فقرات (آرتریت، تومور نخاعی، ..و)، افزایش سن، … ایجاد می شود.
اسکولیوز یا اسکولیوزیس (Scoliosis)
این عارضه زمانی رخ می دهد که انحنای ستون فقرات در عکسبرداری با اشعه ایکس، 10 درجه یا بیشتر باشد. انحنا ممکن است در سمت چپ یا راست یا هر دو طرف ستون فقرات رخ دهد و منحنی ستون فقرات به شکل S یا C دربیاید.
به گفته منابع معتبر در بیش از 80 درصد موارد، علت اسکولیوز ناشناخته است. این بیماری انواع و درجات مختلفی دارد و در هر سنی می تواند بروز کند.
درجات خفیف اسکولیوز نیازی به درمان ندارد و فقط باید “مشاهده و مراقبت” انجام شود. ولی درجات شدیدتر کجی ستون فقرات باید تحت درمان قرار گیرد.
برای درمان انواع انحرافات ستون فقرات در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، تنها فوق تخصص جراحی ستون فقرات در استان سیستان و بلوچستان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
انواع اسکولیوز
انحراف ستون فقرات یا اسکولیوز انواع مختلفی دارد که بر اساس نوع انحنای غیر طبیعی ستون فقرات آن را به انواع زیر تقسیم بندی می کنند:
نوع اسکولیوز | ویژگی ها |
اسکولیوز مادرزادی | ظاهر شدن در اوایل دوران نوزادی
بدتر شدن با رشد کودک |
اسکولیوز ایدیوپاتیک
|
شایع ترین نوع اسکولیوزیس
ظاهر شدن در شروع نوجوانی یا حدود 10 سالگی بدتر شدن با رشد نوجوان دارای علل ناشناخته است. |
اسکولیوز ایدیوپاتیک نوزادی | بروز اسکولیوز ایدیوپاتیک در سنین 2 سالگی یا کمتر |
اسکولیوز عصبی-عضلانی | اغلب در کودکانی شایع است که بیماریهای عصبی-عضلانی (فلج مغزی، اسپینا بیفیدا، دیستروفی عضلانی، …) دارند. |
برای درمان انواع انحرافات ستون فقرات در زاهدان باید به جراح و متخصص ستون فقرات مراجعه کنید.
برای درمان انواع انحرافات ستون فقرات در زاهدان شما هم می توانید از تخصص دکتر جمال الدین اسدی، تنها فوق تخصص جراحی ستون فقرات در استان سیستان و بلوچستان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 05433446436 تماس بگیرید.
خلاصه نکات مهم
ستون فقرات دارای انحنای طبیعی است. هر گونه تغییری در این انحنا منجر به ایجاد نوعی از انحراف ستون فقرات می شود. شایع ترین این نوع انحرافات قوز و گودی کمر هستند.
اما نوع دیگری از انحراف نیز به نام اسکولیوز وجود دارد که خود به انواع مختلفی مثل ایدیوپاتیک، عصبی-عضلانی و مادرزادی تقسیم بندی می شود.
سوالات متداول
پاسخ به رایجترین سوالات در مورد انحرافات ستون فقرات را در اینجا می توانید بخوانید:
انحراف ستون فقرات چطور درمان می شود؟
بسته به نوع انحراف و شدت آن، پزشکان از روشهایی مثل بستن بریس، عمل انحرافات ستون فقرات، ورزش و فیزیوتراپی برای اصلاح انحرافات استفاده می کنند.
آیا انحراف ستون فقرات خطرناک است؟
آسیبهای عصبی، درد مزمن، بدفرمی بدن، مشکلات تنفسی یا قلبی، … از عوارض انحراف ستون فقرات هستند که برای رفع آن باید درمانهای لازم را انجام دهید.
چگونه متوجه شوم که دچار انحنای ستون فقرات هستم؟
با مراجعه به متخصص ستون فقرات در زاهدان می توانید معاینه فیزیکی و روشهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس را انجام دهید. نتایج عکس برداری می تواند وجود انحرافات را بررسی و میزان انحنای ستون فقرات را نیز مشخص کند.
اگر شما هم سوالی درباره انحراف ستون فقرات دارید در بخش نظرات می توانید از دکتر اسدی بپرسید.